דלג לתוכן המרכזי

הסטוריית ההמבורגר פרק 2

מסעדת המבורגר הראשונה בהסטוריה?

פרק שני מתוך סדרת כתבות העוסקת בהיסטוריה שהביאה את המאכל שכולנו אוהבים להיכן שהוא היום.
למעבר לפרק הקודם , למעבר לפרק הבא, למעבר לקפטן בלוג בורגר
רק נתחיל באזהרה הקבועה שלנו ששהיה באתר זה עלולה לעשות אתכם רעבים. אם כך המקרה, אתם מוזמנים להקליק כאן רשימת הסניפים ולמצוא מסעדת המבורגר של הקפטן הקרובה אליכם ביותר כמובן שההמבורגר שלנו גם יכול להגיע בשמחה עד אליכם הביתה אם תקליקו כאן על התפריט

בפרק הקודם עסקנו בהסטורייה המאוד מוקדמת של הקציצה, בפרק הזה אנחנו כבר עדים להתקדמות הקציצה אל עבר יעודה – הלא הוא המפגש שלה עם הלחם, בהתחלה פרוסות לחם רגיל, רק בהמשך כמובן, בפרק שלוש או ארבע מגיע ההמבורגר הביתה אל בין פרוסות הלחמניה העגולה, לה יש תחתית וכובע ושניהם מעניקים להמבורגר את תחושת הבית החם והאוהב לה הוא זקוק.

המבורגר ולחם לראשונה מגיע מאירופה לארה"ב

על פי פרופ' ג'ובאני בלאריני:

מקור ההמבורגר אינו ברור לחלוטין, אך הגרסה שגברה מעל כולן היא זאת של סוף המאה ה-19. מהגרים אירופאיים הגיעו לאמריקה בספינות מהמבורג והגישו קציצות בשר בצלייה מהירה על הגריל המונחות בין שתי פרוסות לחם.

מסעדת המבורגר בירושלים
ההמבורגר הזה הוא הסיבה שאלוהים שלח מהגרים באוניות מהמבורג לארה"ב במאה ה19

ההמבורגר עובר למכונה -המצאת מטחנות הבשר

ההתייחסות לבשר טחון כאל המבורגר החלה בתקופת המצאת מטחנות הבשר המכניות במהלך המאה ה-19. רק בתחילת אותה המאה, צילינדרים מבדיל, עופרת, פח ועץ עם בוכנות עץ הפכו לנפוצים. סטיב צ'רץ' מרידג'קרסט, קליפורניה חשף כמה פטנטים אמריקאים נשכחים בכל הנוגע למטחנות בשר:

המבורגר תל אביב

להמבורגר הזה קוראים סמוקי. הוא מאוד טעים. אם אתם רוצים אותו הביתה לחצו עליו

א. ווייד קיבל את פטנט מספר X5348 ב-26 לינואר, 1829, על מה שכנראה נחשב לפטנט מטחנת הבשר הראשון. הפטנט מראה סכינים הנעות מעלה, מטה על בלוק מסתובב.

ג. א. קופמן מוירג'יניה קיבל את פטנט מספר 3935 ב-28 לפברואר, 1845 על "שיפור במכונות לחיתוך בשר-נקניקיה" באמצעות פתח הזנה ספירלי וסכינים מסתובבות, משהו מאוד דומה למטחנת מזון מודרנית.

המבורגריות בתל אביב
ההמבורגר הזה הוא הסיבה שאלוהים נתן לקופמן ולווייד את הרעיונות לפטנטים מטחנות הבשר

המבורגר במסעדה לראשונה?

היסטוריונים רבים טוענים שתפריט המסעדה המודפס הראשון היה ב-1826 במסעדת דלמוניקו בניו יורק. מידע הבא מגיע מתוך מגזין Nutrition Today, כרך 39, ינואר/פברואר 2004, עמוד 18-25:

אוכל בהיסטוריה אמריקנית, חלק 6 – בקר (חלק 1): בניה מחדש וצמיחה אל תוך המאה ה-20 (1865-1910), מאת ד"ר לואיס גריווטי, ד"ר ג'אן קורלט, ד"ר ברטראם גורדון וד"ר קאסיוס לוקט:

אחרים כתבו שההמבורגר הראשון – ספציפית סטייק המבורגר – הוגש בשנת 1834 במסעדת דלמוניקו בעיר ניו יורק במחיר של 10$. אך עם זאת, מקור לא מצוטט זה לא מבוסס על התפריט המקורי של דלמוניקו אלא על פקסימיליה (העתק מדויק) ומלומדים זהירים מראים לנו כי הדפס הפקסימיליה המדובר לא יכול להיות נכון, כיוון שהמדפסת של התפריט המקורי כביכול לא הייתה קיימת בשנת 1834!

על פי מאמר מתוך תאגיד החדשות מטרופוליטן מלוס אנג'לס, קליפורניה, תפריטים ישנים מספרים את ההיסטוריה של ההמבורגרים בלוס אנג'לס, מאת רוג'ר מ. גרייס:

משנת 1871 ועד 1884, "סטייק המבורגר בקר" הופיע על "תפריט ארוחת בוקר וצהריים" של מסעדת קליפר ברחוב פסיפיק 311/313, סן פרננדו. זה עלה 10 סנט – אותו מחיר כמו קציצת טלה, רגלי חזיר בחמאה ותבשיל עגל. עם זאת, הוא לא הופיע בתפריט ארוחת הערב, איפה שהופיעו "ראש חזיר", "לשון בקר" ו-"כליות מבושלות".

סטייק המבורגר רגיל וסטייק המבורגר עם בצל הוגשו במסעדת טירוליאן אלפס ביריד העולמי בשנת 1904 בסיינט לואיס.

המבורגר בחיפה
הארוחה הזו היא הסיבה שאלוהים בכלל אפשר למסעת טירוליאן להתקיים

הסטוריית ההמבורגר פרק 1 – איך הכל התחיל?

הסטוריית ההמבורגר- פרק ראשון מתוך סדרת כתבות העוסקת בהיסטוריה שהביאה את המאכל שכולנו אוהבים להיכן שהוא היום

האם אי פעם תהיתם לעצמכם איך הומצא ההמבורגר? היכן הומצא ההמבורגר ומתי? מי הוא האדם חשב לקחת גושי בשר בקר ולטחון אותם ולאחד אותם לידי קציצה עם תבלינים ולצלותה על האש? האם שאלתם את עצמכם מי הגאון שדאג להכניס את הקציצה לתוך לחמניה עם ירקות ורטבים? האם הלחמניה העגולה השטוחה הומצאה לטובת ההמבורגר או שאולי ההפך? קפטן בלוג בורגר מזמין אתכם לפרק ראשון בסדרת כתבות סקירה על היסטוריית ההמבורגר והולדתו.

פרק 1 – הסטוריית ההמבורגר תחילתה של קציצה.

כאשר אנחנו מתחילים לחפש תשובות לשאלת מקור ההמבורגר – זמן ומקום הולדתו אנו מגלים שישנו ויכוח עתיק לגבי מי באמת הכין את ההמבורגר הראשון.
אך לפני שנתחיל אזהרה: קריאת מאמר זה עלול לדרום לכם להיות רעבים ולהביא אתכם לקריז המבורגר. במקרה כזה אתם מוזמנים להקליק כאן על תפריט המשלוחים ואנחנו נדאג שמישהו נחמד יגע אליכם מהר עם המבורגר טעים לאללה! אם תרצו קצת לשמוע עלינו קודם תוכלו לקרוא עלינו כאן בדף הבית

המבורגר תל אביב - קפטן

אם אתם ממש רעבים באמצע המאמר לחצו על התמונה

האם אי פעם חשבת לעצמך איפה נאכל ההמבורגר הראשון בין פרוסות לחמניה?

לאיזה סיפור תאמין, זה כבר תלוי בהגדרה שלך להמבורגר.

האם זה נחשב המבורגר כשזה מוגש בלחמניה עגולה? או האם זה המבורגר כשזה מוגש בין שתי פרוסות לחם?

כשאנו חוזרים אלפי שנים אחורה בהיסטוריה, אנחנו רואים שגם המצרים העתיקים(!) אכלו בשר טחון, וכך בהמשך העידנים, בשר נטחן ועוצב לקציצות ונאכל בכל רחבי הגלובוס תחת שמות רבים ושונים.

בסדרת הכתבןת הבאה אנו ננסה לייצר ציר זמן ובו נקודות מפתח בהמצאתו ובהתפתחותו של ההמבורגר עד לימינו היום בו אנו מכירים את הלחמניה העגולה הנפלאה עם הירקות והרטבים שאנו אוהבים.

ההמבורגר כמנת קרב עתיקה

1121 – 1209 – ג'ינגיס חאן (1162-1227), שהוכתר כ"שליט כל השליטים", וצבא הפרשים המונגולים מטילי האימה שלו, הידועים כ"עדר הזהב", כבשו שני שלישים מהעולם הידוע באותם ימים. המונגולים היו צבא פרשים ברובם, מהירי-תנועה שרכבו על סוסים קטנים וקשוחים. הם היו רכובים לאוכף לפרקי זמן ארוכים, לפעמים אפילו ימים מבלי לפרוק. היו להם הזדמנויות מעטות מאוד לחנות ולהבעיר אש כדי להכין האוכל.

כל הכפר היה משתרך אחרי הצבא על עגלות גדולות שנקראו "יורטים", ויחד אתם הם הובילו עדר עצום של כבשים, עזים, שוורים וסוסים. כיוון שהצבא הזדקק למשהו שיוכל לאכול בידיים תוך כדי רכיבה ביד אחת, בשר טחון היה האפשרות הטובה ביותר. היו משתמשים בשאריות של כבש או טלה ומהם עושים קציצות שטוחות. הם ריככו את הבשר על ידי כך ששמו אותו מתחת לאוכף בזמן שרכבו אל תוך הקרב. כשהיה זמן לאכול, הבשר היה נאכל חי, לאחר ש"התרכך" על ידי האוכף וגב הסוס.

1238 – כשהנכד של ג'ינגיס חאן, קובלאי חאן (1215-1294), פלש אל מוסקווה, הוא וצבאו הביאו איתם את המנה המיוחדת של הבשר הטחון. הרוסים אימצו את זה למטבח שלהם תחת השם "סטייק טרטר" (טרטר היה הכינוי שלהם למונגולים). במשך שנים רבות, שפים רוסים עיבדו ופיתחו את המנה ועידנו אותה עם בצל קצוץ וביצים חיות.

המבורגר בחיפה
ההמבורגר הזה הוא הסיבה שאלוהים איפשר לנכדו של ג'ינגיס חאן לפלוש למוסקווה

במהלך המאה 15 השם המבורגר מגיע מהעיר המבורג לארצות הברית

בתחילת המאה ה-15, בשר טחון היה מעדן מוערך מאוד בכל רחבי אירופה. מבשר בקר הכינו נקניקיות במספר מוקדים ברחבי אירופה.

1600 – אוניות מנמל המבורג, גרמניה החלו להגיע לנמלים הרוסיים. במהלך התקופה הזאת הגיח סטייק הטרטר הרוסי אל גרמניה וגם שם הוא נקרא בשם "סטייק טרטר".

המאה ה-18 וה-19

סטייק המבורג

בסוף המאה ה-18, הנמלים הגדולים ביותר באירופה היו בגרמניה. מלחים וימאים שביקרו בנמלי המבורג, גרמניה ובנמלי ניו יורק הפיצו את הפופולריות ואת השם של "סטייק המבורג". כדי למשוך מלחים גרמנים, דוכני מזון ברציפי העיר ניו יורק הגישו "סטייק בסגנון המבורג".

מהגרים לארה"ב ממדינות דוברות גרמנית הביאו איתם כמה מהמאכלים האהובים עליהם. אחד מהם היה סטייק המבורג. הגרמנים פשוט תיבלו בשר בקר טחון מאיכות נמוכה בתבלינים המקומיים, וכך גם מבושל וגם נא, ה"סטייק" שלהם הפך למנה מאוד מוכרת בקרב המעמדות הדלים. בעיר הנמל המבורג, המנה קיבלה את השם סטייק המבורג. כיום, קציצת ההמבורגר הזאת כבר לא נקראת סטייק המבורג בגרמניה אלא "פריקדל", "פריקנדל" או "בלואט", מילים צרפתיות ואיטלקיות במקור.

מתוך ספרה של תאודורה פיצגיבון האוכל בעולם המערבי – אנציקלופדיה של אוכל מצפון אמריקה ואירופה:

המבורגריה בתל אביב
מעניין אם הם דימיינו שם בהמבורג שזה יגיע למצב הזה. ההמבורגר הזה הוא הסיבה אגב, שאלוהים ברא את העיר המבורג

הכל החל בקו הימי המבורג גרמניה-אמריקה, אשר ממנו הגיעו מהגרים לאמריקה בשנות ה-50 של המאה ה-19. בזמן זה היה בשר המבורג התפרסם בתור בשר מומלח ולעיתים מעושן קלות ולכן אידיאלי לאחסון במסעות ימיים ארוכים. הוא היה קשה, טחון ולפעמים מנופח בפירורי לחם ספוגים ובצל קצוץ. הוא היה פופולרי גם בקרב מהגרים יהודים, שהמשיכו להכין סטייק המבורג ולאחר שהתיישבו בארצות הברית הכינו אותו מבשר טרי.

בפרק הבא אנו נוכל לראות לאן העניין התפתח משם והוליד את שם המאכל המבורגר.
ומתי פרוסות לחם נפגשו לראשונה עם קציצת בקר.

למעבר לפרק 2
קפטן בלוג בורגר הוא בלוג השייך לרשת קפטן בורגר. רשת קפטן בורגר היא רשת מסעדות המבורגר בפריסה ארצית המציגה תפריט אמריקאי קלאסי מעולה.
אם אתם רוצים להגיע לאכול אצלנו בסניפים הקליקו כאן לרשימת סניפי קפטן בורגר