מסעדת המבורגר בתל אביב

מסעדת המבורגר הראשונה בהסטוריה?

איך נולד המבורגר פרק 2

פרק שני מתוך סדרת כתבות העוסקת בהיסטוריה שהביאה את המאכל שכולנו אוהבים להיכן שהוא היום.
למעבר לפרק הקודם , למעבר לפרק הבא, למעבר לקפטן בלוג בורגר
רק נתחיל באזהרה הקבועה שלנו ששהיה באתר זה עלולה לעשות אתכם רעבים. אם כך המקרה, אתם מוזמנים להקליק כאן רשימת הסניפים ולמצוא מסעדת המבורגר של הקפטן הקרובה אליכם ביותר כמובן שההמבורגר שלנו גם יכול להגיע בשמחה עד אליכם הביתה אם תקליקו כאן על התפריט

בפרק הקודם עסקנו בהסטורייה המאוד מוקדמת של הקציצה, בפרק הזה אנחנו כבר עדים להתקדמות הקציצה אל עבר יעודה – הלא הוא המפגש שלה עם הלחם, בהתחלה פרוסות לחם רגיל, רק בהמשך כמובן, בפרק שלוש או ארבע מגיע ההמבורגר הביתה אל בין פרוסות הלחמניה העגולה, לה יש תחתית וכובע ושניהם מעניקים להמבורגר את תחושת הבית החם והאוהב לה הוא זקוק.

המבורגר ולחם לראשונה מגיע מאירופה לארה"ב

על פי פרופ' ג'ובאני בלאריני:

מקור ההמבורגר אינו ברור לחלוטין, אך הגרסה שגברה מעל כולן היא זאת של סוף המאה ה-19. מהגרים אירופאיים הגיעו לאמריקה בספינות מהמבורג והגישו קציצות בשר בצלייה מהירה על הגריל המונחות בין שתי פרוסות לחם.

מסעדת המבורגר בירושלים
ההמבורגר הזה הוא הסיבה שאלוהים שלח מהגרים באוניות מהמבורג לארה"ב במאה ה19

ההמבורגר עובר למכונה -המצאת מטחנות הבשר

ההתייחסות לבשר טחון כאל המבורגר החלה בתקופת המצאת מטחנות הבשר המכניות במהלך המאה ה-19. רק בתחילת אותה המאה, צילינדרים מבדיל, עופרת, פח ועץ עם בוכנות עץ הפכו לנפוצים. סטיב צ'רץ' מרידג'קרסט, קליפורניה חשף כמה פטנטים אמריקאים נשכחים בכל הנוגע למטחנות בשר:

המבורגר תל אביב

להמבורגר הזה קוראים סמוקי. הוא מאוד טעים. אם אתם רוצים אותו הביתה לחצו עליו

א. ווייד קיבל את פטנט מספר X5348 ב-26 לינואר, 1829, על מה שכנראה נחשב לפטנט מטחנת הבשר הראשון. הפטנט מראה סכינים הנעות מעלה, מטה על בלוק מסתובב.

ג. א. קופמן מוירג'יניה קיבל את פטנט מספר 3935 ב-28 לפברואר, 1845 על "שיפור במכונות לחיתוך בשר-נקניקיה" באמצעות פתח הזנה ספירלי וסכינים מסתובבות, משהו מאוד דומה למטחנת מזון מודרנית.

המבורגריות בתל אביב
ההמבורגר הזה הוא הסיבה שאלוהים נתן לקופמן ולווייד את הרעיונות לפטנטים מטחנות הבשר

המבורגר במסעדה לראשונה?

היסטוריונים רבים טוענים שתפריט המסעדה המודפס הראשון היה ב-1826 במסעדת דלמוניקו בניו יורק. מידע הבא מגיע מתוך מגזין Nutrition Today, כרך 39, ינואר/פברואר 2004, עמוד 18-25:

אוכל בהיסטוריה אמריקנית, חלק 6 – בקר (חלק 1): בניה מחדש וצמיחה אל תוך המאה ה-20 (1865-1910), מאת ד"ר לואיס גריווטי, ד"ר ג'אן קורלט, ד"ר ברטראם גורדון וד"ר קאסיוס לוקט:

אחרים כתבו שההמבורגר הראשון – ספציפית סטייק המבורגר – הוגש בשנת 1834 במסעדת דלמוניקו בעיר ניו יורק במחיר של 10$. אך עם זאת, מקור לא מצוטט זה לא מבוסס על התפריט המקורי של דלמוניקו אלא על פקסימיליה (העתק מדויק) ומלומדים זהירים מראים לנו כי הדפס הפקסימיליה המדובר לא יכול להיות נכון, כיוון שהמדפסת של התפריט המקורי כביכול לא הייתה קיימת בשנת 1834!

על פי מאמר מתוך תאגיד החדשות מטרופוליטן מלוס אנג'לס, קליפורניה, תפריטים ישנים מספרים את ההיסטוריה של ההמבורגרים בלוס אנג'לס, מאת רוג'ר מ. גרייס:

משנת 1871 ועד 1884, "סטייק המבורגר בקר" הופיע על "תפריט ארוחת בוקר וצהריים" של מסעדת קליפר ברחוב פסיפיק 311/313, סן פרננדו. זה עלה 10 סנט – אותו מחיר כמו קציצת טלה, רגלי חזיר בחמאה ותבשיל עגל. עם זאת, הוא לא הופיע בתפריט ארוחת הערב, איפה שהופיעו "ראש חזיר", "לשון בקר" ו-"כליות מבושלות".

סטייק המבורגר רגיל וסטייק המבורגר עם בצל הוגשו במסעדת טירוליאן אלפס ביריד העולמי בשנת 1904 בסיינט לואיס.

המבורגר בחיפה
הארוחה הזו היא הסיבה שאלוהים בכלל אפשר למסעת טירוליאן להתקיים