הסטוריית ההמבורגר פרק 3

מתכונים להמבורגר הראשונים בהסטוריה

פרק שלישי מתוך סדרת כתבות העוסקת בהיסטוריה שהביאה את המאכל שכולנו אוהבים להיכן שהוא היום.
בפרק הקודם ראינו איך ההמבורגר מגיע לראשונה למסעדות בארצות הברית ואיך ומתי הומצאו מטחנות הבשר הראשונות. בפרק הזה אנו נביא את הדוגמאות הראשונות של מתכונים המבורגר אל ספרי מתכונים ישנים.

למעבר לפרק הקודם, למעבר לדף הבלוג

לפני הכל נפתח כמובן באזהרה הקבועה שלנו. קריאת מאמר זה בו ישנם כל מיני אזכורים מתכונים המבורגר ועוד עלול לגרום לתחושת ריקנות באיזור שבין החזה לאגן. תחושה אשר תרצו למלאה בהמבורגר מעולה. אתם יכולים להקליק כאן על רשימת הסניפים שלנו ולמצא המבורגריה קרובה לביתכם של רשת קפטן בורגר. כמו כן תוכלו להקליק כאן לתפריט ההמבורגרים המעולים שלנו ונביא עד אליכם את ההמבורגר לו חיכיתם!

1758 – סביב אמצע המאה ה-18, מהגרים גרמנים החלו להגיע גם לאנגליה. מתכון אחד, הנקרא "נקניקיית המבורג", הופיע בספר הבישול האנגלי של חנה גלאס משנת 1578 הנקרא אמנות הבישול בקלות ופשטות. זה כלל בשר בקר קצוץ, שומן ותבלינים. המחברת המליצה להגיש את הנקניקייה הזו עם לחם קלוי. ספר הבישול של חנה גלאס היה גם מאוד פופולרי באמריקה הקולוניאלית, למרות שלא הודפס בארה"ב עד שנת 1805. הגרסה האמריקאית כללה את מתכון "נקניקיית המבורג" עם מספר שינויים.

מתכונים המבורגר
להמבורגר הזה קוראים אלקמינו, הוא מוגש עם רוטב צ'יפוטלה אבוקדו בעונה, נאצ'וס ופלפל חלאפיניו. הוא הסיבה שאלוהים נתן לחנה גלאס את ההשראה לכתוב ספר בישול

מתכון להמבורגר? סטייק המבורג, נקניקיית המבורג, ועוגות בשר

1844 – ספר הבישול של בית הספר לבישול בבוסטון מאת ד. א. לינקולן (מרי ביילי), 1844, הכיל מתכון לעוגות בשר מבושל וגם לסטייק המבורג:

עוגות בשר מבושל – יש לקצוץ בקר נא, רזה, מעט דק. לתבל במלח, פלפל ומעט בצל קצוץ או מיץ בצל. ליצור מהעיסה עוגות קטנות שטוחות, ולצלות על גריל או מחבת חמה. להגיש חם מאוד עם חמאה או רוטב מאטר דה הוטל.

סטייק המבורג – יש לחבוט בחתיכה עגולה של סטייק בדיוק מספיק כדי לשבור את הסיבים. לטגן שניים או שלושה בצלים, קצוצים היטב, בחמאה עד שהם זהובים קלות. לפזר את הבצל על הבשר, לקפל את הקצוות של הבשר יחד, ולחבוט שוב, כדי להשאיר את הבצל במרכז. לצלות שתיים או שלוש דקות, למרוח חמאה, מלח ופלפל.

1894 – במהדורה משנת 1894 של הספר האפיקוריאן: חיבור שלם של מחקרים אנליטיים ומעשיים, מתכונים המבורגר מאת צ'ארלס רנהופר (1836-1899), שף במסעדת דלמוניקו המפורסמת בניו יורק, קיים תיעוד של סטייק בקר בסגנון המבורג. המנה מופיעה גם בצרפתית כביפטק המבורגואז. מה שהפך את הגרסה שלו למיוחדת זה שהמתכון קרא לערבב את הבקר הטחון עם כליות ומח עצם:

מתכון המבורגר
ההמבורגר הזה נקרא דאבל סמוקי, יש בו טבעת בצל, קורנביף, רוטב קפטן, רוטב ברביקיו, חסה, עגבניה, בצל, מלפפון חמוץ. הוא הסיבה שאלוהים ברא את מסעדת דלמוניקו בניו יורק

מתכון המבורגרים עטוף פירורי לחם? וואללה!

לקחת חצי קילו של פילה בקר נקי מגידים ושומן, לקצוץ על קרש חיתוך עם 100 גרם שומן בקר נקי מעצבים ועור. מוסיפים אותה כמות של כליות ומח עצם. להוסיף 30 גרם בצל קצוץ מטוגן בחמאה ללא השחמה, לתבל הכל במלח, פלפל ואגוז מוסקט, ולחלק את העיסה לכדורים, כל אחד במשקל 100 גרם בערך. לשטח אותם, לגלגל בפירורי לחם ולטגן אותם במחבת עמוקה עם חמאה. כשמתקבל צבע יפה בשני הצדדים, להגיש אותם עם רוטב סמיך וטוב מעל…

המבורגר משלוחים נפלא

אם במקרה נהייתם פתאום רעבים, הקליקו על הדאבל צ'יזבורגר הזה ונשלח לכם אחד אמיתי הביתה

 1906 – אפטון סינקלייר (1878-1968), סופר אמריקאי, כתב את ספרו "הג'ונגל", אשר תיאר את זוועות תעשיית מפעלי הבשר המתועש בשיקגו. הספר עורר חוסר אמון רב בארה"ב בנוגע לבשר טחון. סינקלייר הופתע לגלות שהציבור פספס את הפואנטה של הסיפור האימפרסיוניסטי אותו בדה מראשו ולקח את הסיפור כהאשמה של תעשיות הבשר בתנאים של חוסר היגיינה. זה גרם לאנשים לא לבטוח בבשר טחון במשך כמה שנים.