דלג לתוכן המרכזי

סמאש בורגר – פרק 3 מתכון המבורגר מעוך מושלם

אהלן ברוכים הבאים לפרק השלישי והאחרון של הסמאש בורגר. בפרקים הקודמים עסקנו ברעיון שמאחורי המעיכה ובתגובה הכימית שהיא עושה להמבורגר. בפרק הזה אנחנו ניגש ממש לעניין וניתן מתכון המבורגר המתאר כיצד לעשות זאת כמו שצריך ומאיזה טעויות יש להימנע. אך לפני כן רק נאמר לכם שאם אתם רעבים ממש כרגע, היכנסו לתפריט שלנו כאן ונדאג לשלוח לכם משהו טעים ומשביע. אם אתם רוצים להיזכר בפרקים הקודמים אז
לפרק הראשון של הסמאש לפרק השני של הסמאש לדף קפטן בלוג בורגר או אם אתם רוצים להבין רגע לאן הגעתם אז כנסו לדף הבית של הקפטן

מתכון המבורגר מעוך. איך עושים זאת כמו שצריך?

אל תוציאו להמבורגר את כל המיץ

אז מתי זה לא ממש רעיון טוב למעוך את קציצת ההמבורגר? התשובה כמעט מובנת מאליה: כשאתם צולים אותה על הגריל.

מה עושים כשאתם צולים את ההמבורגרים על  הפלאנצ’ה או מחבת גריל ולא רוצים שהם יתייבשו? במקום לנחש מתי מגיע הרגע הנכון למעוך את הקציצה ולאכול סרטים שכל המיץ שלה יברח החוצה, עשיתי את כל העבודה הקשה במקומכם ולאחר אינספור ניסויים עם עשרות סמאש-בורגרים שונים, הגעתי לתזמון המנצח. אז תרשו לי להכריז על התוצאות: אם אינכם רוצים שכל הנוזלים ומיצי הבשר יברחו החוצה, תקפידו למעוך את קציצת ההמבורגר במהלך 30 השניות הראשונות לאחר תחילת הצלייה שלה.

כשבשר הבקר הטחון עדיין קר, השומן שהוא מכיל  נשאר מוצק ומיצי הבשר נשמרים בבטחה בתוך החתיכות הקטנות והקצוצות של סיבי השריר. מהסיבה הזאת תוכלו ללחוץ על הקציצה ולמעוך את הבשר הטחון מבלי לאבד כמות גדולה מדי של נוזלים. במהלך השלב ההתחלתי והראשוני של  צליית הקציצה, תוכלו למעוך אותה בראש שקט בלי לפחד שכל מיצי הבשר העסיסיים יצאו החוצה.

מתכון המבורגר

אם נהייתם פתאום רעבים, הקליקו על הדאבל אל קמינו הזה והוא יגיע אליכם הביתה

אבל מה קורה לאחר שלב הבישול הראשוני כשהבשר מתחמם?

אם תבחנו קציצת המבורגר מתחת למיקרוסקופ, אתם תבחינו במבנה צפוף של תאי חלבון המופרדים על ידי  מים ושומן. כמו כל נתח בשר, במהלך בישול ההמבורגר, רקמות החלבון מתכווצות, מתהדקות ופולטות מתוכן את המיצים והנוזלים שהיו בפנים. במקביל, גם חתיכות השומן מתרככות, נמסות ונוזלות החוצה יחד עם מיצי הבשר.

מתכון המבורגר זה, אם הכנתם את קציצת ההמבורגר כמו שצריך- כלומר היא מורכבת מבשר שנטחן במידה הנכונה , נשמר בקירור ועבר טיפול מינימלי בעת לישת ועיצוב הקציצה-  רשת תאי החלבון תישאר גמישה ורפויה יחסית. גם ברגע שהשומן האגור בתוך הבשר  יהפוך לנוזל ויידחק החוצה, הוא יישאר לכוד בתוך הקציצה וישתחרר רק כשתתנו ביס בהמבורגר. זה דומה לנוזלים הספוגים בתוך ספוג וניגרים החוצה רק כשאתם סוחטים אותו.

אם תלחצו על קציצת ההמבורגר ותמעכו אותה במהלך השלב הזה, כל המיצים בפנים יברחו החוצה לפלאנצ’ה, למחבת הגריל או לגחלים .  כמובן שזה לא יעשה טוב לטעם של ההמבורגר שלכם שהמרקם שלו יהיה דומה לספוג סחוט .

כל המבורגר שתכינו הולך להצטמק ולאבד מעט מהמשקל שלו- זה בלתי אפשרי לשמור על כל המיצים והנוזלים שהיו בתוכו בתחילת הבישול.  מהניסיון שלי, קציצת המבורגר במשקל 115 גרם בצורת דסקית עגולה שתמעכו לעובי של 1.3 ס"מ במהלך 30 השניות הראשונות מהרגע שהתחלתם לצלות אותה, עדיין הולכת לאבד  טיפה יותר מ-20% מהמשקל שלה במהלך תהליך הבישול.  בסך הכול, נתון דומה חזר על עצמו  גם עם קציצות המבורגר עגולות  במשקל 115 גרם שלא מעכתי אותן במהלך הצלייה. שני סוגי ההמבורגרים היו די עסיסיים, אבל כמובן שהטעם של ה"סמאש-בורגר" היה הרבה יותר טוב ( כאילו דה!).

אם תתחילו למעוך את קציצת ההמבורגר לאחר שעברה דקה אחת מרגע תחילת הצלייה, כל הנוזלים העסיסיים יברחו החוצה ואתם תישארו עם המבורגר עייף ויבש . הוא יצטמק בצורה ניכרת ויאבד 50% מהלחות שלו- הרבה יותר מהמבורגר שמעכתם לפני שעברו 30 שניות מרגע תחילת הבישול. כך הורסים מתכון המבורגר טוב…

מתכון המבורגר סמאש – מה לא לעשות!

הגיע הזמן ללכת צעד אחד מעבר ולדבר על מעיכה כפולה או אפילו משולשת של קציצת ההמבורגר. אז במה בדיוק מדובר? במהלך שיטת ההכנה הזאת, אנו מועכים את  ההמבורגר בפעם הראשונה בתחילת הבישול, לאחר מכן אנחנו מאבדים את הסבלנות ומחליטים ללכת על כל הקופה ולמעוך את הקציצה כמה פעמים נוספות באמצע תהליך הצלייה ולקראת סופו. להתעללות הזאת יכולה להיות תוצאה עגומה- נאבד חצי ממשקל ההמבורגר וכל הנוזלים מלאי הטעם שלו ירדו לטמיון וישקעו לתוך הפלאנצ’ה.  הטכניקה הזאת מאפשרת לקצר תהליכים ויכולה להיראות מפתה על הנייר, אבל היא פשוט לא מספקת את הסחורה במציאות. קשה להתחבר לטעם המזעזע של המבורגר שנצלה בשיטה הזאת. כבר טעמתי כמה כאלה במהלך חיי ופשוט לא יכולתי להמשיך לאכול מהם יותר מביס אחד.

אם כבר קראתם את המתכון שלי לחיקוי של ה- Shackburger המפורסם, אז אתם כבר יודעים מהי הדרך הטובה והנכונה ביותר להכין "סמאש-בורגר" בבית.  אז למרות שכבר נתתי הנחיות כלליות להכנת סמאש-בורגר טעים, לפתע קלטתי שעדיין לא פרסמתי מתכון מפורט ומדויק יותר. הגיע הזמן לתקן את המצב.

שלושה כללי מפתח להכנת "סמאש-בורגר" מוצלח

במתכון המבורגר זה מעבר להקפדה על הכללים הבסיסיים להכנת המבורגר  מושלם ( להשתמש בבשר בעל 20% אחוזי שומן לפחות, שימוש בבשר טרי טחון מנתחים מובחרים, ולא להוסיף מלח ותבלינים אחרים לפני  עיצוב הקציצות ), זה ממש לא בשמיים להכין "סמאש-בורגר"  מהסרטים. כל מה שצריך כדי לצלוח בשלום את המשימה הזאת זה להקפיד על 3 כללים בסיסיים:

כלל ראשון: תשתמשו במחבת טובה מנירוסטה או מברזל יצוק

המטרה שלכם היא לשמור על חום יציב, אחיד ושווה בעת צליית ההמבורגר. לכן, עדיף להשתמש במחבת  עבה  יחסית ולתת לה מספיק זמן להתחמם היטב ככה שלא יישארו מקומות חמים או קרים מדי על משטח הבישול. אני מחמם את המחבת מראש עד לחום בינוני במשך כמה דקות, ואז מגביר את עוצמת החום לפני הוספת קציצת ההמבורגר. אל תשתמשו במחבת עם ציפוי  "לא דביק" ( נון סטיק), שכן החום הגבוה הנדרש להשחמה יפה של ההמבורגר  פוגע בציפוי למניעת הידבקות המזון וגורם לכל הכימיקלים האלה להשתחרר לאוויר. תאמינו לי שאתם לא רוצים לנשום את כל הזבל הרעיל הזה.

כלל שני: תמעכו את ההמבורגר מוקדם יחסית ותלחצו על הקציצה כמו שצריך

יש לי מרית מתכתית עבה, קשיחה ושטוחה שנתאימה בצורת מושלמת למעיכת קציצות המבורגר. תצטרכו להצטייד במרית המתאימה כדי למעוך את ההמבורגרים כמו שצריך.  תגלגלו 115-140 גרם של בשר לקציצת המבורגר בגובה  של 5 ס"מ, תפזרו בנדיבות מלח ופלפל, תניחו את הקציצה על מחבת הגריל שחוממה מראש, ואז תמעכו אותה בעזרת המרית. במידת הצורך, תוכלו להיעזר במרית נוספת כדי למעוך היטב את הקציצה. לאחר מכן, תמשיכו לצלות את הקציצה בלי לגעת בה עד שאתם מבחינים בקראסט שחום ויפה. זה אמור לקחת בערך דקה וחצי.

כלל שלישי: אל תשאירו את הקראסט הפריך מאחור

כל המטרה במעיכת קציצת ההמבורגר היא ליצור מעטה שחום ופריך, ולכן חשוב לגרד אותה היטב ממשטח הבישול בלי להשאיר שאריות מאחור. שוב פעם, מרית קשיחה היא הידידה הטובה  והנאמנה ביותר שלכם.  גיליתי טיפ מועיל ושימושי במיוחד שאני רוצה לחלוק איתכם: אם תהפכו את המרית לצידה התחתון, תוכלו לגרד בצורה טובה ויעילה יותר את הקציצה כשאתם הופכים אותה. אם ההמבורגר שלכם השחים יפה ומעכתם אותו כמו שצריך, הוא צריך לבלות מעט מאוד זמן על הצד השני שלו. תתנו לו מספיק זמן כדי להיצלות היטב ולהמיס את הגבינה ( במקרה שהוספתם אותה) ואתם מסודרים. כל העסק הזה אמור לקחת 30 שניות פחות או יותר.

זה כל הסיפור. מדובר במתכון מהיר, פשוט, וטעים בטירוף. תנסו להכין "סמאש-בורגר" בבית שלכם ולא תתחרטו. שיהיה לכם בתיאבון!

סמאש בורגר חלק 2

תגובת מאייר – הקראסט עושה את כל ההבדל

אז למה בכלל למעוך את קציצת ההמבורגר במהלך הצלייה? יש רק סיבה טובה אחת  לעשות את זה. מדובר בסוד לטעם המשגע של שלושת הסמאש-בורגרים שהזכרתי (כמו גם אינסוף המבורגרים מעוכים אחרים) : הסוד הזה הוא תגובה כימית הנקראת  "תגובת מאייר" (Maillard) . מה עומד מאחורי המונח המדעי המפוצץ הזה? מדובר בסדרה של תגובות כימיות המתרחשות בעת חימום מוצרי מזון עשירים בחלבון. תגובת השרשרת הזאת אחראית להשחמה היפה של המזון בעת צריבתו.  מולקולות חלבון גדולות מתפרקות למרכיבים קטנים יותר שמגיבים אחד עם השני ויוצרים מבנים כימיים חדשים. לאחר מכן, הם ממשיכים להתפרק ולהתחבר מחדש בסדרה של תגובות כימיות  היוצרות מאות תרכובות חדשות לגמרי.

לפני שנתקדם הלאה, שימו לב לכוכבית חשובה שצריך לקחת בחשבון:  אל תבלבלו את אפקט ההשחמה הזה עם קרמול- תגובה כימית המתרחשת בעת  חימום סוכר. לא משנה מה אומרם השפים בטלוויזיה- תזכרו שלא ניתן לקרמל סטייק או  קציצת המבורגר.

המבורגר בחיפה

אם נהייתם פתאום רעבים, הקליקו על הארוחת צ'יזבורגר הזו והיא תגיע אליכם הביתה

לא רק שתגובת מאייר משפרת את הטעם של הבשר, אלא מעניקה לו טעם בשרי עמוק ומודגש יותר.  אפקט ההשחמה הזה יוצר את הקראסט הפריך על ההמבורגר או הסטייק שלכם, אחראי לצבע  החום-זהוב של הטוסט ועומד מאחורי הטעם הממכר והניחוח המשכר המתלווים לתהליך ההשחמה. הוא זה שמספק את הריח האופייני  לסטייק מגרה או ללחם טרי שרק יצא מהתנור.  זה גם אמור להיות הריח הנפלא של המבורגר טוב שאי אפשר לעמוד בפניו.  לא רק שאפקט הצריבה וההשחמה גורם לבשר להיות טעים יותר, אלא גם מחדד ומדגיש את הטעם הבשרי שלו.

המבורגר טוב חייב פלאנצ'ה רותחת

רוב תגובות ההשחמה  אינן מתחילות להתרחש לפני שהמזון מחומם לטמפרטורה של 150 מעלות צלסיוס. אפקט ההשחמה מגביר קצב ומעלה הילוך בטמפרטורה גבוהה יותר, מה שאומר שאם אתם רוצים למקסם את השחמת הבשר, אתם צריכים לצלות את קציצת ההמבורגר בחום גבוה ( חשוב מאוד להקפיד על כך!).  לא צריך להיות גאון גדול כדי להבין מדוע מעיכת קציצת ההמבורגר בעת הצלייה משפרת את הטעם שלה: היא מגדילה את שטח המגע של הקציצה עם המחבת, מרחיבה את אזור הבישול שנמצא במגע ישיר עם  הבשר החם ומשפרת את תהליך ההשחמה.

זה נכון שאם תתאזרו בסבלנות ותאפשרו לקציצה להיצלות כמו שצריך, תוכלו להשחים גם המבורגר רגיל שלא מעכתם אותו, אבל זה עלול להפוך את התהליך לטיפה מסורבל ומאתגר יותר ולגרום לכמה בעיות.  אם טמפרטורת הבישול גבוהה מדי, השחמת הקציצה לא תהיה שווה ואחידה. וגרוע יותר, חלקי הקציצה שנמצאים במגע ישיר עם הפלאנצ’ה או מחבת הגריל יישרפו וייחרכו לפני ששאר האזורים המרוחקים יותר ממשטח הבישול יתחילו להשחים. חום נמוך יותר יעזור לכם להשיג השחמה אחידה ושווה יותר, אבל גם יאריך את זמן הבישול, מה שעלול להוביל לצליית יתר של פנים הקציצה ( וזה המתכון הבטוח להמבורגר יבשושי ).

מעיכת ההמבורגר מאפשרת להשיג קראסט משגע עוד לפני שהחלק האמצעי מספיק להתייבש ולהיחרך, גם כשמדובר בקציצה קטנה יחסית.

סמאש בורגר – חלק 1

סדרה חדשה בת שלוש כתבות על שיטת צליית ההמבורגר שמשגעת את אמריקה כבר כמה עשורים והקפטן מביא לארץ בשנים האחרונות . לכתבות נספות על המבורגרים ועוד כנסו לעמוד קפטן בלוג בורגר
לסדרת כתבות על הסטוריית ההמבורגר תוכלו להתחיל בפרק הראשון כאן ומשם לזרום.
אם כל הכתוב כאן מעורר את רעבונכם אתם מוזמנים להזמין אליכם המבורגר מעולה בהקלקה אחת על התפריט שלנו כאן ואם ברצונכם להגיע לשבת לאכול אתם מוזמנים להיכנס לסניפים שלנו בתל אביב, חיפה, ירושלים או שפשוט עברו לדף הבית והוא יפנה אתכם להמבורגר משלוחים מהסניף הקרוב אליכם הקרוב אליכם

סמאש בורגר חלק 1 – שהשפים לא יספרו לכם סיפורים

הסוד להמבורגר המושלם –  קפטן בלוג בורגר:

ההבדל בין "סמאשבורגר" טעים לסתם המבורגר מעוך

"אף פעם אל תלחצו על קציצת ההמבורגר ותיזהרו לא למעוך אותה!"

כמה פעמים נתקלתם באזהרה הזאת בספר או בתוכנית בישול? אני בטוח שיצא לכם לשמוע את השף שמראה את סודות הכנת ההמבורגר  צועק: " מעיכת ההמבורגר הורסת אותו והופכת את הקציצה ליבשושית כמו דסקית הוקי!".
הם פשוט מתחננים שלא תעשו את זה ולפעמים אפילו מנסים לפנות לרגש שלכם ולדבר לליבכם: " אין ספק שיש כמה דברים בעולם שצריך למעוך ולרסק אותם ללא רחמים. ענבים כשאתם מכינים מיץ, את המחסל הרובוטי  T-800 מהסרט "שליחות קטלנית" או חתיכת זבל סוררת ומעצבנת שנתקעה בתוך טוחן האשפה. את כל אלה אתם יכולים למחוץ ללא רחמים, אבל מה עשתה לכם קציצת ההמבורגר  המסכנה, הקטנה והפגיעה שגורם לכם להתעלל בה ולהתייחס אליה בצורה נוראית כל כך? האם היא ראויה לגורל האכזר הזה?"

כשהאזהרה לא למעוך בשום פנים ואופן את קציצת ההמבורגר חוזרת על עצמה מיליון פעם אין לכם ברירה אלא למלא אותה בצורה עיוורת.  

אבל האם השף החכמולוג שנשמע כמו תקליט שבור באמת צודק עם ההמלצה הגורפת הזאת? כל מי שנזהר לא למעוך את קציצת ההמבורגר ונמנע מכך בכל מחיר, צריך לענות על 3 השאלות הבאות:

נתחיל מהשאלה הראשונה: אחת ממסעדות ההמבורגרים האהובות עלי בניו יורק- כזאת שאנשים מוכנים לעמוד שעה בתור הלא נגמר  רק כדי ליהנות מההמבורגר המושלם שלה- מגישה המבורגר מעוך. כן, כן, קראתם נכון. אז איך ההמבורגר  של מזללת  Shake Shack נשאר עסיסי ושומר על כל המיצים שלו, למרות שהוא  (תחזיקו חזק!) נמעך במהלך תהליך הצלייה?

מסעדות המבורגר

אם נהייתם פתאום רעבים, הקליקו על הארוחת אל קמינו הזו והיא תגיע אליכם הביתה

השאלה השנייה שאני רוצה להעלות היא: רשת מסעדות ההמבורגרים המצליחה " SmashBurger"  התפרסמה בזכות  טכניקת מעיכת ההמבוגר הייחודית שלה. אז איך יכול להיות שהיא צברה צבא עצום של מעריצים נאמנים שהתמכרו  לטעם המדהים של ה"סמאש-בורגר"  מעורר התיאבון שלה ? איך כל כך הרבה אנשים מתענגים על קציצת המבורגר מעוכה שאמורה להיות יבשה כמו חתיכת קרטון? משהו כאן לא ממש מסתדר.

ולקינוח נעבור לשאלה השלישית: המבורגר הגורמה הטעים ביותר שטעמתי אי פעם ושפשוט לא יוצא לי מהראש  היה כשחברי ג'ק סטנפורד הכין לי בביתו בניו ג'רזי ותנחשו מה? ההמבורגר היה  מעוך. אז מה בדיוק קורה פה?

כל מי שנוהג להכין המבורגרים ביתיים במשך זמן רב או עוקב אחר הקפטן בלוג כבר יודע את התשובה לשאלות הרטוריות האלה: לא למעוך את קציצות ההמבורגר יכולה להיות עצה מועילה ושימושית לפעמים, אבל כשעושים את זה כמו שצריך ובצורה נכונה, זה יכול לשדרג את ההמבורגר ולהקפיץ את הטעם שלו.

אז איך יודעים מתי זה בסדר למעוך את קציצת ההמבורגר ומתי עדיף להימנע מכך? לפני שנענה על השאלה החשובה הזאת, נכיר את היתרונות של טכניקת מעיכת קציצת ההמבורגר.

צ'יזבורגר פרק 11 בונוס – מתי ומי המציא את הצ'יזבורגר

לאור הצלחת הסדרה המרתקת על הסטוריית ההמבורגר, קפטן בלוג בורגר נותן פרק נוסף של הסטורייה, והפעם, צ'יזבורגר

למעבר לפרק הקודם, למעבר לדף הבלוג

כרגיל אצלינו, ישנה מחלוקת צ'יזבורגר סוערת

ישנה גם מחלוקת בין – דנוור, קולורדו,   לואיוויל, קנטאקי,           ופסדינה, קליפורניה,     לגבי איפה ועל ידי מי הומצא הצ'יזבורגר.

1920 – פסדינה, קליפורניה:

על פי הספר משנת 1995 שנקרא ברוכים הבאים לגן עדן ההמבורגרים מאת ג'פרי תניסון:

תניסון אמר שהוא ראיין עובדי מסעדה לשעבר שאישרו שהרייט ספוט זה הממקום בו הופיע הצ'יזבורגר לראשונה – למרות שהוא למעשה נקרא צ'יז המבורגר.

מתוך המאמר, מי המציא את ההמבורגר? ומה לגבי צ'יזבורגר? מאת רוג'ר מ. גרייס, תאגיד החדשות מטרופוליטן, יום חמישי, 8 לינואר, 2004:

ליונל שטרנברגר המציא את ה"צ'יז המבורגר" בשנות ה-20 של המאה ה-20 באיזור הצפון-מזרחי של מחוז לוס אנג'לס. השמועות חלוקות בכל אופן, לגבי מתי במדויק זה קרה ואיפה. חלק אומרים בשנת 1924, אחרים אומרים 1926. המקום הוא על פי רוב פסדינה, למרות שגם על זה חלקו אנשים בעבר.

סטיב הארווי, בתור שלו באל.איי טיימס, כתב ב-27 במרץ, 1991: "מגזין מורשת אמריקאית מצביע על מסעדן מקומי ומזהה אותו כממציא הצ'יזבורגר במותו בשנת 1964. כשבישל במסעדת המזון המהיר של אבא שלו בפסדינה בתחילת שנות ה-20, הבחור עשה ניסוי ושם פרוסת גבינה (הסוג אינו ידוע) על המבורגר ו'וואו' הצ'יזבורגר התעורר לחיים".

לואיוויל, קנטאקי – 1934:

כולה צ'יזבורגר, כל אחד נהיה פה מדען

על פי ביקורות מסעדות לואיוויל של רובין גר:

צ'ארלס קיילין ואשתו פתחו את המסעדה בשנת 1934 וכך טוען התפריט, בניין הלבנים הישן בפינת ניוברג וספיד הוא "מקום הולדתו של הצ'יזבורגר". ההמבורגר הסטנדרטי כבר הפך לחלק מרכזי במטבח עד אז. אבל קיילין היה נסיין מושבע, תמיד מחפש רעיונות חדשים. יום אחד במטבח … עבר לו הרעיון בראש שאם הוא ישים פרוסת גבינה על ההמבורגר בדיוק לפני שהוא מוכן, הגבינה תימס אל תוך הקציצה ותוסיף עוקץ חדש להמבורגר. זאת הייתה הצלחה מיידית – הפופולריות של המנה התפשטה במהירות בכל המדינה ולא עבר זמן רב עד שבכל העולם נהנו מהצ'יזבורגר…

המבורגר משלוחים נפלא

מי שאוכל את הדאבל צ'יזבורגר הזה לא אכפת לו בכלל מי המציא משהו ולמה.
הקליקו עליו ונביא אותו עד אליכם

ההאמפטי דאמפטי בארל דרייב-אין, בדנוור, שגם כבר נעלם מהזירה, טען בצירוף ראיות שהוא הגיש בקשה לסימון מסחרי מוכר על השם "צ'יזבורגר" בקולורדו במרץ 1935. אך הטענה של קיילין מנצחת את של האמפטי דאמפטי בשנה, מוכחת על ידי תפריט משנת 1934 שעליו כתוב, "נסו את הצ'יזבורגר של קיילין … 15 סנט … אתם תאהבו אותם".

היום, ישנה לוחית (כנראה הוצבה על ידי הבעלים) על הקיר של מסעדת קיילין המציינת בגאווה שקארל קיילין המציא את הצ'יזבורגר.

1935 – דנוור קולורדו:

סימן המסחר של הצ'יזבורגר נרשם כביכול על ידי לואיס באלסט ב-5 במרץ, 1935 מהאמפטי דאמפטי בארל דרייב-אין בדנוור, קולורדו. באלסט טוען שהוא המציא את הרעיון כשניסה תוספות על המבורגר. למרות שלואיס רשם את הסימן המסחרי על השם, הוא לעולם לא הגיש אף טענה, והמסעדה היא עכשיו סיפור מהעבר. חלק מההיסטוריונים חולקים על כך שהוא באמת הגיש רישום לסימן מסחר.